Aster Vranckx: een terugblik op zijn groenwitte jaren

De 17-jarige Aster Vranckx is sinds hij een profcontract bij KV Mechelen kreeg al enkele keren aan de slag geweest bij de eerste ploeg in eerste klasse. Na zijn wedstrijd tegen Standard werd hij met lof overladen. Daarnaast wordt hij ook opgevolgd door grote clubs als AC Milan, Wolfsburg, ...
Dat maakt ons best wel trots aangezien zijn voetbalwieg ligt bij SC Out Hoegaarden. Gedurende 2 jaar heeft hij bij onze jeugd gespeeld: tijd voor een terugblik dus!

Koen Kostermans (links op de foto) was trainer van Aster bij de U8 en U9 van SC Out Hoegaarden in de periode 2008-2010. We blikten terug met hem:


- Hoe heb je Aster leren kennen?
- "Bij de eerste thuiswedstrijd van Aster werd het al snel duidelijk dat hij op die leeftijd al het nodige talent had. Onze u8 ploeg had maar net 5 spelertjes en Aster nam de ploeg direct op sleeptouw dankzij zijn kwaliteiten. De eerste wedstrijd werd met 15-4 gewonnen, waarvan Aster er meer dan 10 maakte. 
Ik vroeg of hij voordien al ergens anders voetbal had gespeeld: enkel met zijn broers in de tuin."

- Hoe zou je hem toen omschrijven? 
- "Aster is een heel vriendelijke jongen, niet de grootste, maar wel op 6 jarige leeftijd al stevig gebouwd qua lichaam, heel gespierd. Hij is snel, technisch heel sterk met beide voeten en vooral: heel leergierig en totaal niet egoïstisch. Hij maakte graag zijn doelpunten, maar hielp ook anderen en was dus onze “kapitein” van het vliegtuig in de formatie.
Bij trainingen leerde hij graag nieuwe bewegingen bij, die hij dan ook effectief tijdens de wedstrijden wist te gebruiken."

- Zo'n talent viel al snel op waarschijnlijk?
- "Natuurlijk waren er ook snel scouts op de hoogte. Tijdens de U8 mocht Aster al eens testen bij OHL (zoals zoveel kinderen in onze streek). Ik was er toen bij, en Aster was misschien een beetje overrompeld door de vele kinderen. Achteraf besliste OHL om niet verder te gaan met de selektie. Zo zie je maar..."

- En hoe verliep het met zijn teams die 2 jaren? 
- "In het U9 seizoen hadden we een zeer uitgebalanceerde ploeg met een goeie keeper, Aster en nog een talentvolle speler (Yentl) aangevuld met nog enkele goeie voetballers en werkers. 
We wonnen letterlijk alles, en vaak met zeer hoge scores. Toen werd volledig duidelijk dat Aster een niveau hoger hoorde, qua leeftijdsgroep maar ook qua ploeg. Zo wonnen we bijvoorbeeld een tornooi met maar 4 spelers zonder tegendoelpunten, en wisten we op het tornooi van KVK Tienen als regionale ploeg de finale te bereiken na winst tegen o.a. de provinciale ploeg van KVK. Enkel de interprovinciale ploeg van Tongeren kon ons stoppen in de finale.
Het aantal doelpunten en assists heb ik helaas niet bijgehouden, maar het zal zeker niet ver van de 200 zijn over beide seizoenen." 

-  Knap van Aster!
- "Alle lof ook naar de mama van Aster, die 3 voetballende zonen heeft en allemaal even graag vertroetelde. Bij zijn verjaardag maakte ze smoutebollen voor de hele ploeg!"